Palvelu toteuttaa julkishallinnon lausuntomenettelyn sähköisesti ja sitä ylläpitää oikeusministeriö.
Lausunto, vaikutusarvio, lyhyt tiivistelmä sekä lähdeluettelo ovat luettavissa yhdessä kaikkien lausunnonantajien (viralliset toimijat, yhteisöt ja yksityishenkilöt) tekstien kanssa.
Lausunto
26.06.2024 VN/31908/2023
Asia: VN/31908/2023
Lausuntopyyntö luonnoksesta hallituksen esitykseksi laiksi terveydenhuoltolain muuttamisesta sekä siihen liittyviksi laeiksi (sairaalat)
Kommentit ympärivuorokautista perusterveydenhuollon tai akuuttilääketieteen päivystystä koskevista sääntelyehdotuksista (terveydenhuoltolain 51 §:n 6 momentti
Ympärivuorokautinen päivystys on säilytettävä Kouvolan Ratamossa -adressi keräsi lähes 40 000 allekirjoitusta kuudessa viikossa.
Kouvolan kaupunki asukkaineen ei kannata ympärivuorokautisen perusterveydenhuollon ja akuuttilääketieteen päivystyksen keskittämistä Kotkaan.
Kymenlaakson hyvinvointialueen (Kymen HVA) mukaan poikkeuslupakäytännön ja yöpäivystyksen lakkauttaminen tarkoittaisi koko päivystystoiminnan loppumista. Potilaat ohjattaisiin Kotkan keskussairaalaan vuoden 2025 loppuun mennessä. Matka päivystykseen tarkoittaisi noin 50–100 kilometriä yhteen suuntaan.
Esitys rikkoo yhdenvertaisuutta sekä vaarantaa potilasturvallisuuden.
Sydän- ja aivoinfarkteissa liuotushoidon aloittamisen viivästyminen voi johtaa aivovaurioon tai kuolemaan.
Käyttäjämäärän kaksinkertaistuessa uhkana on Kotkan päivystyspalvelujen ruuhkautuminen. Pätevän henkilöstön saatavuus vaikeutuu.
Mahdollinen muuttotappio lisää työvoimapulaa Kouvolan seudulla. Osaava henkilöstö voi siirtyä yksityissektorille tai koulutetut, pätevät työntekijät vaihtavat alaa.
Ratamokeskus tukee keskussairaalan toimintaa ja hillitsee erikoissairaanhoidon osastopalvelujen käyttöä. Lisäksi toiminta tukee sekä Kymenlaakson psykiatrista sairaalaa että kotihoitoa ja asumispalveluita.
Sairaala työllistää yli sata sotealan ammattilaista.
Juhannuksena (20.-23.6.) Kouvolan Ratamokeskuksessa hoidettiin 520 päivystyspotilasta, Kymenlaakson keskussairaalassa 519.
Voiko 80 000 asukkaan kaupungin jättää ilman ympärivuorokautista päivystystä?
Kaupungin lausunnon mukaan hallituksen esityksessä ei ole otettu huomioon lakkauttamisen kokonaisvaikutuksia. Lopettamisesitystä luonnehditaan "käsittämättömäksi". On huomioitava Kouvolan geopoliittinen sijainti, korkea suuronnettomuusriski, lisääntyvä Nato-yhteistyö sekä varautuminen poikkeusoloihin. Esitys lisää hyvinvointialueen kustannusten lisäksi mm. poliisin kustannuksia. Kouvola on Suomen suurin varuskuntakaupunki, jossa toimivat Karjalan prikaati sekä Utin jääkärirykmentti. Ympärivuorokautinen päivystys turvaa lakisääteisen sairaanhoidon varusmiehille. Pelkästään Vekaranjärveltä on tänä vuonna tehty jo yli neljäsataa päivystyskäyntiä.
Sosiaali- ja terveysministeriön virkatyöryhmä olisi säästänyt suurten kaupunkien yöpäivystyksiä pienten (mm. Raasepori ja Pietarsaari) sijaan. Päätöstä perusteltiin "kielellisten oikeuksien toteutumisella". Perustelu ei riitä, eikä se edistä kansalaisten yhdenvertaista kohtelua. Kouvolan yöpäivystyksen käyttöaste on Raaseporia ja Pietarsaarea korkeampi. Kävijämäärä on keskimäärin 13–16 ihmistä yön aikana, vilkkaimmillaan jopa 30. Useimmat käynnit ovat sellaisia, etteivät ne voi odottaa seuraavaan päivään. Ratamokeskuksessa käytettävissä on mm. laboratorio-, kuvantamis-, TT-kuvaus- ja konsultaatiopalvelut.
Kymen HVA:n mukaan yöpäivystyksestä luopuminen toisi 2–8 miljoonan euron vuosittaiset lisäkustannukset. Lopettamisesta aiheutuu sekä suoria että välillisiä kustannuksia riippumatta siitä, miten korvaava hoito järjestetään. Summa muodostuu mm. toiminnan muutosten kautta tulevista henkilöstölisäyksistä, ensihoidon lisäkustannuksista, uusista ambulansseista sekä keskussairaalan lisäpaikoista. Johtajaylilääkäri Marja-Liisa Mäntymaan mukaan yhden uuden ambulanssin vuosikustannukset ovat 800 000–1000 000 euroa. Valtiovarainministeri Riikka Purra totesi Ylen haastattelussa: "Nyt näyttää siltä, että tämä päätös ei säästä mitään. Se on järjetöntä."
Kaikilla ei ole mahdollisuutta matkustaa Kymenlaakson keskussairaalaan. Lapsiperheet, yksinhuoltajat ja ikääntyneet joutuvat kohtuuttomaan tilanteeseen, vaikka käytössä olisi auto. Siirtymämatkat edellyttävät ajoneuvoa tai asiakkaan on maksettava kunnallisten sairaanhoitomaksujen lisäksi Lähikyydin (Kela-kyyti) omavastuuosuus 25 euroa per suunta. Tilastokeskuksen katsauksen mukaan vuonna 2022 pienituloisia henkilöitä oli Suomessa 730 800 eli 13,4 prosenttia asuntoväestöstä.
Kouvola-Kotka -välistä Valtatie 15:ta on luonnehdittu yhdeksi Suomen vaarallisimmista teistä. Ajo-olosuhteet raskaan rekkaliikenteen seassa lisäävät riskejä, erityisesti talvikuukausina sekä ruuhka-aikoina. Pimeä vuodenaika yhdessä liukkaiden keliolosuhteiden kanssa edellyttää alempia ajonopeuksia. Kesäasukkaiden määrä lisää akuuttiavun tarvetta. Tieosuuden suunniteltu kunnostaminen hallituksen kaavailemalla 122 miljoonalla eurolla on hieno asia, vaikka se ei poista riskitekijöitä.
Ratamon rakentaminen maksoi yli 74 miljoonaa euroa. Toivottavasti vuonna 2022 avattua, modernia sairaalakeskusta hyödynnetään jatkossakin täydellä kapasiteetilla – monipuolisia kulkuyhteyksiä käyttäen – ydinkeskustan, Kaakkois-Suomen poliisilaitoksen sekä pelastustoimen välittömässä läheisyydessä. Kymenlaaksolla ei ole varaa menettää yhdenkään asukkaan henkeä tai terveyttä. Niin kuin Kymen HVA:n toimialajohtaja Lauri Lehto tiivisti Ylelle antamassaan haastattelussa, yöpäivystyksen loppuminen olisi katastrofi.
Vetoamme yhdessä lähes 40 000 adressin allekirjoittaneen kanssa sosiaali- ja terveysministeriöön. Pyydämme hallitukselta, eduskunnalta sekä Suomen tasavallan presidentiltä esityksen uudelleenarvioimista ja Kouvolan yöpäivystyksen lakkauttamispäätöksen kumoamista.
Taru Salmen pyynnöstä ja kansanliikkeen puolesta Kouvolassa 24. kesäkuuta 2024
Eija Rantalainen
Taru Salmi, Matti Mäntylä, Mari Pitkälahti, Pirjo Ojala, Marita Ikonen, Antti Hyttinen, Tiina Tanttu, Johanna Budde, Unto Mentula
Kommentit esityksen vaikutusarvioista
Kustannustehokkaat, toimivat ja helposti saavutettavat terveyspalvelut takaavat turvallisen elinympäristön Kymenlaakson asukkaille sekä houkuttelevat alueelle uusia asukkaita. Islantilainen Atnorth-yhtiö investoi juuri noin 1,5 miljardia euroa datakeskuksen rakentamiseen Kouvolan Myllykosken entisen tehdasalueen läheisyyteen Ummeljoelle. Datakeskus on yrityksen suurin Pohjoismaissa. Rakennusvaihe työllistää satoja ihmisiä. Myös Korian Hiivurin datakeskuksen suunnitelmat etenevät. Leikkausten sijaan panostaminen alueen tulevaisuuteen edistää mm. talouskasvua ja luo kilpailukykyisen liiketoimintaympäristön kotimaisille yrityksille sekä kansainvälisille suurtoimijoille. Lisäksi Kaakkois-Suomen poliisi suunnittelee keskittävänsä poliisivankilatoiminnan Kouvolaan. Pidätetyt kuljetettaisiin Kouvolaan, mahdollisesti jo ensi vuonna. Esimerkiksi lähisuhde-, seksuaali- ja pahoinpitelyrikokset vaativat uhrin tutkimista usein kiireiseen päivystysaikaan sekä rikosoikeudellista lääkärinlausuntoa.
Tiivistelmä annettavan lausunnon sisällöstä
Kouvolan kaupunki asukkaineen ei kannata ympärivuorokautisen perusterveydenhuollon ja akuuttilääketieteen päivystyksen keskittämistä Kotkaan. Matka päivystykseen tarkoittaisi noin 50–100 kilometriä, yhteen suuntaan. Ympärivuorokautinen päivystys on säilytettävä Kouvolan Ratamossa -adressi keräsi lähes 40 000 allekirjoitusta kuudessa viikossa. Voiko 80 000 asukkaan kaupungin jättää ilman ympärivuorokautista päivystystä? On huomioitava Kouvolan geopoliittinen sijainti, korkea suuronnettomuusriski, lisääntyvä Nato-yhteistyö, varautuminen poikkeusoloihin sekä mahdollinen muuttotappio. Kouvola on Suomen suurin varuskuntakaupunki, jossa sijaitsee yksi Suomen suurimmista Väyläviraston ratapihoista. Kymen HVA:n mukaan yöpäivystyksestä luopuminen toisi 2–8 miljoonan euron vuosittaiset lisäkustannukset. Siirtymämatkat Kymenlaakson keskussairaalaan Kotkaan edellyttävät autoa tai asiakkaan on maksettava Lähikyydin (Kela-kyyti) omavastuuosuus 25 euroa per suunta eli yhteensä 50 euroa.
Kansainvälinen suurtoimija investoi juuri Kouvolan Ummeljoelle noin 1,5 miljardia euroa datakeskushankkeeseen. Leikkausten sijaan panostukset alueen tulevaisuuteen edistävät pitkän aikavälin talouskasvua. Kouvola–Kotka -välistä Valtatie 15:ta on luonnehdittu yhdeksi Suomen vaarallisimmista teistä mm. raskaan rekka- ja kuljetusliikenteen vuoksi. Tieosuuden suunniteltu kunnostaminen hallituksen kaavailemalla 122 miljoonalla eurolla on hieno asia, vaikka se ei poista riskitekijöitä. Ratamon rakentaminen maksoi yli 74 miljoonaa euroa: yöpäivystyksen loppuminen olisi katastrofi. Pyydämme hallitukselta, eduskunnalta sekä Suomen tasavallan presidentiltä hallituksen esityksen uudelleenarvioimista ja Kouvolan yöpäivystyksen lakkauttamispäätöksen kumoamista.
Kommentit sosiaalipäivystystä koskevasta erillisestä muistiosta
Lähteet:
Yle 31.1.2022: Uuden sairaalakeskuksen rakennustyöt saatiin valmiiksi Kouvolassa
Tilastokeskus 19.12.2023: Tulonjakotilasto 2022
Kouvolan Sanomat 18.4.2024: Vastuuylilääkäri Salmio: "Yöpäivystyksen loppuminen vaarantaa koko päivystystoiminnan"
Kouvolan Sanomat 23.4.2024: Ratamon yöpäivystys on kriittinen asia Karjalan prikaatille – "Sote-palvelut vahvistavat maanpuolustusta itärajalla"
Helsingin Sanomat 25.4.2024: Virkamiehet olisivat lopettaneet hiljaisemmat ruotsinkieliset yöpäivystykset, hallitus päätti toisin: "On poliittinen päätös, että tähän päädyttiin"
25.4.2024: Ympärivuorokautinen päivystys on säilytettävä Kouvolan Ratamossa -adressin teksti (Antti Hyttinen)
Ilta-Sanomat 25.4.2024: Pietarsaaren ja Raaseporin yöpäivystykset säästettiin, vaikka ministeriön työryhmä suositti muuta
Yle 10.5.2024: Psykiatrisen sairaalan potilaille on tiedossa pitkät yöpäivystysreissut, jos Kouvolan Ratamon yöpäivystys loppuu
Kouvolan kaupunki 23.5.2024: Kouvolan kaupungin lausunto luonnoksesta hallituksen esitykseksi laiksi terveydenhuoltolain muuttamisesta... (luonnos)
Kouvolan Sanomat 31.5.2024: Sheikki Laakso: "Mielihyvä on ihan valtava" – Kouvolalaiset kansanedustajat iloitsevat VT15:n investoinnista
Yle 5.6.2024: Ratamon yöpäivystyksen lopettaminen toisi yli 2 miljoonan euron lisäkulut
Kymenlaakson hyvinvointialue 10.6.2024: Kouvolan päivystys, Vaikutusarvio: toiminta ja kustannukset sekä Kouvolan ympärivuorokautinen päivystys -pdf
Yle 10.6.2024: Terveysministeri vieraili sairaalassa, jonka yöpäivystyksen hallitus aikoo lopettaa
Yle 11.6.2024: Ministeri vietti kokonaisen päivän Kouvolan sairaalakeskuksessa
Yle 11.6.2024: Purra perussuomalaisten vaalitappiosta: Uusia konsteja ei tarvitse keksiä, vastaus löytyy vanhoista
Kouvolan Sanomat 12.6.2024: Ikävä kyllä sairaus ei katso aikaa (Mielipide, Tuulia Suihkonen et al.)
Kouvolan kaupunki 13.6.2024: Lausunto STM:n lakiluonnoksesta kaupunginhallitukseen – päivystys Kymenlaaksossa järjestettävä yhdenvertaisesti (tiedote)
Yle 25.6.2024: Suomen suurin varuskunta on vaarassa menettää yöaikaiset terveyspalvelut
Keskilaakso 24.6.2024: Ratamon päivystyksessä vilkas juhannus
Yle 7.12.2023: Monista takaiskuista kärsineelle kaupungille jättipotti – islantilaisyhtiö rakentaa miljardiluokan datakeskuksen
Terveyden- ja hyvinvoinnin laitos (THL) 17.12.2023: Väkivallan uhrin tutkiminen ja rikosoikeudellinen lääkärinlausunto
Kouvolan Sanomat 6.4.2024: Atnorth investoi Kouvolaan noin 1,5 miljardia euroa
Yle 23.4.2024: Poliisi suunnittelee Kotkan poliisivankilan sulkemista – pidätetyt kuskattaisiin Kouvolaan